pátek 15. ledna 2016

Nákup na výrobu domácí kosmetiky


Krásný den.

Rozhodla jsem se pro výrobu domácí kosmetiky. Všichni se teď ptáte, proč proboha? 
Zkusím to napsat ve zkratce. 
 Před pěti lety mi kožní zjistila alergii na formaldehyd. Už pár měsíců mě zlobí červené fleky na obličeji, krku, zádech a nejhorší jsou velké fleky na rukách. Vypadám jako bych si píchala. Opravdu taková kožní nemoc je pro ženu těžká. Nemůžu se líčit, ale to už mi nevadí, dokonce jsem si na to zvykla a až dnes jsem si dala po dlouhé době řasenku a korektor. Stále jsem nevěděla z čeho to mám, tápala jsem na internetu a ejhle našla jsem skvělý článek, kde to bylo krásně napsané v čem se ten sráč skrývá. 
 Formaldehyd je  bezbarvý, štiplavě páchnoucíjedovatý plyn v české republice je zakázán v potravinářství (E 240) a snad i v kosmetice, ale kosmetické firmy přidávají do kosmetiky látky, které formaldehyd vyvolávají, takže zatím, co máte lahvičku na vaně se v ní rozkládá. Funguje jako konzervant ve zkratce. Neuvěříte kolik kosmetiky jsem kvůli tomu vyřadila a nastala u mě přírodní éra! Teď má na vaně jen Alverde a budu se snažit si vyrábět čistě přírodní kosmetiku doma. V životě by mě nenapadlo, že bude snad v každém kosmetickém výrobku. Přemýšlela jsem, že bych napsala článek o kosmetických výrobcích, který ho obsahují, ale nakonec asi nenapíšu - nechci dělat někomu zle. Spíše Vám napíšu, jaké látky ho vyvolávají. Vzhledem k jeho širokému použití, toxicitě a těkavosti, je působení formaldehydu významným faktorem pro lidské zdraví. Formaldehyd byl Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny klasifikován jako karcinogen skupiny 1, tedy prokázaný karcinogen pro člověka - a zrovna já mám na něj alergii! No neuvěříte, kde se nachází - umělé hmoty, nátěry, lepidla nebo třeba dřevotříska -  to všechno může obsahovat formaldehyd. Látku, která ve zvýšeném množství ve vzduchu dráždí oči, nos, sliznice dýchacích cest a kůži. A je to tady dřevotříska, budu muset vydělávat milióny a kupovat si nábytek z masivu. Tím, že v našem pokoji, který neobýváme byla křivá podlaha, dala se tam dřevotříska a já do pokoje lezla a formaldehyd se krásně vypařoval a já ho dýchala, takže asi z toho jsem měla alergii. Cela podlaha letěla oknem a to doslova :-D Uvidím, jestli se mi to zlepší, ale kosmetiku taky vyměním.

Tady jsou látky, které po přidání vody postupně uvolňují molekuly formaldehydu: 

  • DMDM hydantoin
  • Imidazolidinyl urea
  • Diazolidynil urea
  • Quaternium 15
  • Bronopol (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol)
  • 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane
  • Hydroxymethylglycinate

Kdo se chce dozvědět víc informaci, mrkněte na wikipedie. 

Vůbec Vám nezávidím, kdo to přečetl až dokonce :D Sice jsem nepsala ve zkratce, ale nějak to nejde :-D Takže proto jsem se rozhodla pro přírodní kosmetiku nebo kosmetiku, kterou si vyrobím doma a sama! Kdo sledoval moje videa poctivě, tak ví, že jsem si vyráběla kosmetiku již dříve a byla jsem s ním moc spokojená a chci v tom pokračovat. I moje kamarádka si kosmetiku vyrábí a je spokojená. 

Takže konečně se dostáváme k dnešnímu článku a tím je moje objednávka z ekokozy, kde najdete rozsáhlý sortiment pro výrobu přírodní kosmetiky. Vždy tam najdu všechno a jsem spokojená a dokonce jsem dostala dárek k nákupu ♥ Odkaz na eshop ZDE.  Vzhledem k tomu, že jsem chytrá holka, psala jsem si všechny recepty i ty nepovedené, abych věděla dobrý poměr surovin a tak jsem přesně věděla, co nakoupím a Vy se máte na, co těšit. Teď už, ale k tomu, co jsem koupila :-D :-D

Dárek k nákup

Mýdlový kámen nebo marocký jíl. Všemi těmito jmény se nazývá jíl, který se před miliony let, na počátku třetihor, usazoval v moři na území dnešního horského masivu Atlas, který se rozpíná od území Maroka až po Tunis. Skvělé a zároveň šetrné čistící účinky mýdlového kamene znají již mnoho staletí marocké ženy, které rhassoul už od šestého století používají jako přírodní pleťový kondicionér, mýdlo a šampón. Lávovou zem ale znali již staří Egypťané, jak dokládají papyrové svitky. Jíl může být používán denně bez jakýchkoliv vedlejších účinků. Jedná se o 100% přírodní produkt, který neobsahuje syntetické parfemace, konzervanty ani barviva. Nevyvolává alergické reakce a je vhodný pro všechny typy pleti u dospělých i dětí, včetně pleti problematické. 
Na něj se moc těším až ho vyzkouším na pleť a vlasy. Máte zkušenosti s jíly?

Aloe Vera gel

Aloe vera gel je vyroben ze za studena lisované a 100% čisté šťávy Aloe vera. Zvlhčuje a vyživuje suchou a poškozenou kůži. ESI gel pomáhá udržovat hydrolipidickou rovnováhu a pružnost. Navíc je díky svým zklidňujícím vlastnostem doporučován na podrážděnou a zčervenalou pokožku, na spáleniny a to i po dlouhodobém pobytu na slunci. Vhodný pro všechny typy kůže, není mastný a zcela se absorbuje.
Bambucké máslo

Málokterá přírodní ingredience dokáže v kosmetickém světě způsobit takový rozruch, jako v posledních letech takzvané bambucké máslo. Surovina původem z rovníkové Afriky je pod několika různými názvy známá snad už po celém světě, a to zejména díky svým blahodárným účinkům na pokožku. Globálního nadšení s chutí využívají nejrůznější výrobci kosmetiky a bambucké máslo se tak stalo již celkem běžnou součástí jejich produktů. Nejen že bambucké máslo skvěle hydratuje pleť, afričtí domorodci navíc velmi brzy objevili i jeho úžasné léčivé a hojivé účinky. Pečuje o jakkoliv podrážděnou, narušenou či poškozenou pleť, velmi efektivně zklidňuje pokožku při různých formách alergií, štípnutí hmyzem, spálení od slunce nebo naopak při omrzlinách a nespočtu dalších potíží. Doslova zázračně zlepšuje stav popraskaných rukou či pat a zklidňuje pokožku po holení a epilaci. Máslo je vhodné pro řešení problémů s nedokonalostmi pleti, ekzémy či dermatitidou. Urychluje hojení drobných ranek a odřenin. Ocení ho suchá a dehydratovaná pleť, ale to nejlepší z něj vytěží i zralá pleť. Máslo karité dokáže působit i proti předčasnému stárnutí pokožky, neboť obsahuje účinné antioxidační aktivní látky, stimuluje mikrocirkulaci kožních buněk a chrání pleť před nepříznivými vlivy. Působí do hloubky a tiší bolesti svalů. Představivosti se jistě meze nekladou, a proto lze bambucké máslo používat i jako kondicionér pro péči o suché a poškozené vlasy s roztřepenými konečky. Dodá vlasům oslnivý lesk. Čistě přírodní složení zaručuje výbornou kožní snášenlivost a neucpává póry.

Obal na kosmetiku

Tyto obaly budu používat na pleťové krémy. 

Kakaové máslo

Kakaové máslo je bohaté na antioxidanty, které zabraňují žluknutí, a má intenzivní zvláčňující účinky, proto je vhodnou ingrediencí k výrobě kosmetiky. Kakaové máslo má vynikající hojící a regenerační schopnosti, podporuje elasticitu pokožky a pomáhá předcházet tvorbě strií. Používá se ke zvláčnění a zjemnění suché pokožky, zklidnění podrážděné pleti a k ošetření zrohovatělé pokožky na loktech a patách. 

Včelí vosk

Včelí vosk je vhodný do mastí a balzámů na rty. Včelí vosk se používá k výrobě svíček. Kromě toho je přidáván do různých kosmetických mastí. Zajímavostí je, že včelí vosk je bohatý na vitamín A, má antioxidační a antiseptické účinky. Včelí vosk se kromě mastí přidává také například do balzámů na rty, které léčí (doporučuje se na popraskané rty namazat také med a nechat ho vstřebat).

Emulgační vosk

Jeho použití je snadné, používám ho pro krémovou konzistenci výrobků. Nebojte dozvíte se, jak ho používám. Určitě ho použiji do svého pleťového krému.

Vitamín E

Čistý vitamín E 5% (Tokoferol) je pro vaši suchou a podrážděnou pleť nejlepší volba. Redukuje zánět a podráždění, uleví od jejich projevů. Má silný hydratační účinek, pokožku tedy okamžitě zbavuje šupinek. Navíc podporuje v kůži procesy hojení a omezuje tvorbu jizev.

Vonné olejíčky

Koupila jsem si kokos a mátu pro mě nejlepší vůně do kosmetiky a taky vanilka to je klasika.

Cosgard

Používám vždy pár kapek jako konzervant s tímhle zázrakem Vám kosmetika vydrží 4-5 měsíců.

Melounový olej

Melouny jsou silně močopudné, což se využívá při léčení ledvinových potíží, kdy je potřeba časté vylučování moči jako například u ledvinových kamenů.
Obsahuje vysoký podíl vitamínu A, dále pak vitamíny řady B (B1, B2, PP či P), vitamín C a další minerální prvky. 
Tento olej je vysoce oblíbený v  kojenecké kosmetice, olej z vodního melounu je velmi stabilní,  rychle se vstřebává a je velice výživný pro pokožku. Melounový olej  je ideální pro kosmetické přípravky na jemnou pokožku. Má vysoký podíl omega 6 a 9 mastných kyselin,  je tedy vhodný i pro zralou  pleť. Vzhledem k tomu, že se melounový olej velice snadno a rychle vstřebává, nezanechává mastný pocit. Má přirozenou schopnost rozpouštět zbytkový kožní maz, aniž by došlo k podráždění nebo vysušení kůže. 
Arganový olej

Můj velmi oblíbený olej. Olej se lisuje za studena z ořechů malých stromů rostoucích v jižním Maroku a v místní tradici je po staletí používaný na zkrášlení pokožky a udržení mladistvého vzhledu. Vyhlazuje a zjemňuje pleť, přirozeně pokožku chrání před vnějšími vlivy, hydratuje a dodává jí důležité bioaktivní látky. Olej obsahuje  vysoké procento vitaminu E – alfa tokoferolu, proto je výjimečně schopným pomocníkem v ochraně pleti proti poškození volnými kyslíkovými radikály.Významný je také obsah nenasycených mastných kyselin, karotenů a fytosterolů. Arganový olej má silné regenerační a zvláčňující účinky a  spolehlivě obnovuje vitalitu suché, vysušené, citlivé, poškozené nebo předčasně zralé pleti. Je vhodný jako jemný prostředek na ošetření očního okolí, může se používat jako pěstící noční olej nebo jako podklad pod denní krém. Arganový olej pro kosmetické účely se vyrábí lisováním za studena z plodů stromu Argania spinosa. Narozdíl od oleje pro potravinářské účely, který má hnědou barvu, oříškovou chuť a vyrábí se z pražených plodů, má olej pro kosmetiké účely žlutou barvu, vůni poněkud připomínají "kozí" pach a charakteristickou chuť. Zachovává si veškeré výživné látky a vitaminy, protože při výrobě není nijak upravován.

Už se těším na výrobu kosmetiky jako malá holka :-D Co vy znáte e-shop? Zaujal Vás dnešní článek? Docela jsem se rozepsala, ale já se musela, když jsem dlouho nepsala :-D Teď už jen popřeji krásný den  ♥♥♥

6 komentářů:

  1. Ahoj, prosím, více takových článků!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, taky se přidávám k přání více takových článků :-). Jinak pěkný nákup...já na EK nakupuji taky moc ráda. Voní ten melounový olej jako meloun?
    Fajn večer a hodně radosti při tvoření :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj kočko, tak to jsem moc ráda :-) Moc po melounu nevoní, holt to není chemie. Tobě také, měj se krásně ♥♥

      Vymazat
  3. Určitě napiš ten článek o tom, co všechno obsahuje formaldehyd :)

    eL

    OdpovědětVymazat